Mensen worden zich meer en meer bewust van de impact en gevolgen van afval. Hopelijk is dit meer dan een trend en een nieuwe manier van denken op lange termijn. Van kop tot staart en wortel tot stam, hoe kunnen we alle delen van een product benutten en gebruiken? Met een beetje techniek en veel creativiteit kunt u fantastische smaken creëren van delen die anders verspild worden.

Neem bijvoorbeeld bloemkool - de stammen worden al jaren weggegooid - maar vinden hun weg terug naar keukens en restaurants als een gezonde vervanging voor frietjes terwijl de bladen ook op onze borden beginnen te verschijnen. Wij laten u zien hoe elk deel van een product zoals bloemkool gebruikt kan worden met de ovens van AEG.

SteamBoost oven

De SteamBoost oven met volledige stoomfunctie haalt meer smaak uit uw gerechten. Hij werkt precies hetzelfde als een traditionele oven, maar met het extra voordeel van stoom. Hierdoor worden gerechten pas echt spannend. Want warmte, zoals u weet, bruint en maakt knapperig.

De introductie van stoom maakt het hele verschil. Hierdoor wordt de natuurlijke vochtigheid vastgehouden die voor vele sappige en malse gerechten zorgt, zoals vlees, vis, stoofgerechten en groenten, maar ook desserts. Het gaat allemaal om smaak. Heel veel smaak.

Lees meer over de SteamBoost oven

Bloemkool op 3 wijzen

Met Parmezaan gegratineerde bloemkool
(Voor 4 personen)

Ingrediënten
2 bloemkolen
1 theelepel peperpoeder
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1 theelepel zout
2 eetlepels dijon-mosterd
2 eetlepels neutrale raapzaadolie
100g geraspte Parmezaanse kaas

Instructies
- Leg de bloemkool in een stoomovenschaal. Stoom gedurende 30 minuten in de SteamBoost oven op het Stomen-programma.
- Neem de bloemkool uit de oven en leg deze op een schotel bedekt met bakpapier.
- Bestrijk de bloemkool met de mosterd.
- Strooi het zout en de Parmezaan over de bloemkool. Voeg olie toe.
- Stel de over in op het Grill-programma en zet de temperatuur op 200 °C. Bak de bloemkool gedurende 15 minuten.
- Haal de bloemkool uit de oven en snijd deze in schijven.

Gebakken bloemkoolreepjes
(Voorgerecht voor 1 persoon)
- Snijd de stam van het hart uit de bloemkool, en snijd het in reepjes op de grootte waarin u uw frietjes het lekkerste vindt.
- Stel de SteamBoost oven in op het Turbo Grill-programma en zet de temperatuur op 230°C. Besproei met wat olie, zeezout, en gerookte paprikapoeder.
- Laat het ongeveer10-15 minuten bakken, afhankelijk van de dikte van de reepjes (dikker = langer in de oven).

Bloemkoolsalade
(Voor 2 personen)
Ingrediëntens
Toppen van de bloemkool

Dressing
2 eetlepels appelciderazijn
1 eetlepel tahin
1 theelepel geperste knoflook
½ theelepel zout
50 ml raapzaadolie
1 eetlepel water

Garnituur
Een handvol geplette muntbladeren
1 eetlepel granaatappelpitten

Instructies
- Stel de SteamBoost oven in op het Multi Hetelucht-programma met een temperatuur van 175 °C.
- Plet de muntbladeren grondig. Plaats ze op een schotel bedekt met bakpapier.
- Bestrijk de bloemkool en strooi er een beetje zout over.
- Plaats de schotel voor 10 minuten in de oven.
- Leg het op een bord, giet de dressing erover en garneer met granaatappel en munt.