De wasvoorschriften van AEG

De manier waarop wij vandaag de dag onze kleding wassen stamt uit de jaren ’50. Sindsdien is er een hoop veranderd, de technologische ontwikkelingen op het gebied van wassen en drogen hebben niet stilgestaan, maar de manier waarop wij onze kleding wassen wel. Er bestaan veel misverstanden en slechte gewoontes, die niet alleen slecht zijn voor jouw kleding, maar ook voor het milieu en jouw energierekening. AEG wil de strijd aangaan met deze achterhaalde manier van wassen, zodat jij langer kunt genieten van je mooiste kleding.

 

waslabel voor kleding

waarom zijn nieuwe wasvoorschriften nodig?

Bij gebrek aan alternatieven, gebruiken wij nog steeds de wasvoorschriften uit de jaren ’50. Oorspronkelijk waren deze symbolen bedoeld om huisvrouwen te informeren over de nieuwe soorten textiel die op de markt kwamen die een speciale verzorging nodig hadden. Maar tegenwoordig zorgen deze wasvoorschriften meer voor verwarring, dan voor duidelijkheid. Bovendien wordt 90% van de kleding die wij dragen veel te snel weggegooid, omdat ze door verkeerd te wassen vaal zijn geworden of versleten zijn geraakt. 

“Een kledingstuk wordt gemiddeld maar 4 keer gedragen.”
Wasmachine en droger

Wat doen we verkeerd?

Soms staat er op waslabels dat een kledingstuk alleen gestoomd mag worden. Dit is niet altijd de enige manier, maar staat vaak in het label 'voor de zekerheid'. In veel gevallen kan deze kleding gewoon in de wasmachine. In de stomerij worden veel chemicaliën gebruikt, waardoor het wassen ook nog eens het milieu zwaarder belast. Daarnaast denken wij nog steeds dat wol niet in de wasmachine of droger gewassen kan worden en bovendien wassen wij onze kleding nog steeds op een veel te hoge temperatuur. Dat kan veel efficiënter en op een manier waarbij wij langer kunnen genieten van onze mooiste kleding. 

“70% van de kleren die we weggooien hebben te maken met onherstelbare schade zoals de vervaging van kleur, hardnekkige vlekken en krimp.”

Onze wasvoorschriften bij het stomen

Bij veel delicate kleren wordt aangeraden om het te stomen, al is het maar om te voorkomen dat ze beschadigen doordat men ze verkeerd wast. Al wordt je kleding keurig schoon, het is wel een proces dat veel chemicaliën gebruikt die slecht zijn voor het milieu, maar ook slecht kan zijn voor je kleding. Er is wel een aantal kledingstukken dat je beter naar de stomerij kunt brengen, zoals een mooi pak of een galajurk of als je stoffen hebt zoals kasjmier of bont.

Maar over het algemeen zijn wasmachines, drogers en wasmiddelen zover ontwikkeld dat het mogelijk is om thuis op een speciaal programma te wassen dat geschikt is voor kleding die naar de stomerij zou moeten. Door de temperatuur en het was- of droogprogramma aan te passen kan je veel delicate kleding thuis wassen. Heeft je wasmachine een stoomprogramma? Gebruik dit programma dan om delicate kleding, die niet per se vies is, op te frissen, zonder slijtage te veroorzaken.

Kleding drogen aan de lijn

Kan je kleding beter buiten ophangen om te drogen?

Volgens de meeste wasetiketten op je kleding is dit inderdaad waar. Maar voor sommige stoffen is het tegendeel waar. Outdoor kleding kan zijn waterafstotende eigenschappen kwijt raken als je deze te drogen hangt, terwijl de waterafstotende stoffen in de droger worden gereactiveerd door de hitte. Het idee om je beddengoed lekker in de buitenlucht aan de waslijn te laten drogen is natuurlijk heel prettig, maar dit is niet altijd het beste voor je kleding. Denk maar eens aan een klein regenbuitje of de vervuiling van uitlaatgassen die de je pas gewassen kleren vies kunnen maken, voordat je ze überhaupt gedragen hebt. Bovendien kan je handdoeken zacht houden door ze in de droger te doen. Wat veel mensen niet weten, is dat de meeste drogers tegenwoordig heel geavanceerd zijn. Ze beschikken over droogprogramma’s voor fijne stoffen en sensoren die de luchtvochtigheid en temperatuur in de droger continu blijven meten om krimp en schade van je stoffen te voorkomen.

Waar moet je op letten bij het drogen van je kleding?

  • Ga op zoek naar een droger met het Woolmark-certificaat, hiermee kan jij zelfs de meest fijne soorten wol drogen.
  • Doe niet te veel wasgoed tegelijk in droger, op die manier voorkom je dat kleding verstrikt raakt en daardoor slijt tijdens het drogen.
  • Stel bij het drogen geen tijd in, maar gebruik automatische programma’s waarbij de droger altijd de juiste instellingen gebruikt om krimp of slijtage te voorkomen.

Wassen op 30 graden

Wist je dat het waslabel van je kleding de maximale temperatuur aangeeft en niet de aanbevolen temperatuur? Niet alleen is een koudere was beter voor de levensduur van je kleding, het is ook nog eens goed voor je energierekening. Moderne wasmachines zijn in staat om het water en het wasmiddel te mengen en kunnen ook nog eens het water verzachten waardoor elke vezel van je kleding wordt doordrongen met het wasmiddel. Alleen bij heel vieze kleren, zoals ondergoed en sportkleding, of hardnekkige vlekken kan je een hogere temperatuur gebruiken om je kleding schoon te krijgen. Ons wasvoorschrift is dan ook om van wassen op 30 graden de nieuwe norm te maken.

Verzamel en sorteer de fijne stoffen die je voorzichtig wilt wassen. Doe dan geen handwas, maar stop de kleding gerust in de machine en kies een programma voor fijne stoffen. Niet alleen verbruik je veel water tijdens een handwas voor dat ene kledingstuk, je wast in veel gevallen ook te ruw. Door de stoffen tegen elkaar aan te wrijven, slijt de kleding snel. Bovendien laat het resultaat nog te wensen over. Fijne stoffen kan je dus het beste wassen in de wasmachine met een speciaal programma voor de fijne was. Heb je veel fijne stoffen met een waslabel voor de handwas? Ga dan op zoek naar een wasmachine met het beste Woolmark-certificaat.

Wasvoorschriften bij het strijken

Op vrijwel alle kleding staat het wasvoorschrift om te strijken, maar in veel gevallen is dit helemaal niet nodig. Als je kleding te drogen hangt, kan je veel kreukels voorkomen en een nieuwe droger beschikt vaak over een stoomprogramma of een kreukherstellend programma. Met deze programma’s kan je kreukels wel tot een derde verminderen door het stoom. Mocht je veel kleding hebben die nog erg gekreukt is, dan kan je deze nog strijken. Maar om zo lang mogelijk van je kleding te genieten, kun je de strijkbout beter vermijden.

Waar moet je op letten bij het strijken?


• Strijk vieze kleren of vlekken niet, want zo zorg je ervoor dat de vuiligheid alleen maar dieper in de stof gaat zitten.
• Strijk op een lagere temperatuur, dit is beter voor de stoffen.
• Gebruik het stoomprogramma als alternatief voor het strijken om kreukels te verminderen en kleding mooi te houden.

“Meer dan een derde van de mensen hebben hun manier van wassen nog nooit aangepast.”
Geniet langer van je mooiste kleding

Onze machines beschikken over de Ökomix-technologie, het AbsoluteCare-systeem en Woolmark-certificaten. Wij geloven dat we nog veel langer kunnen genieten van onze mooiste kledingstukken als we de ouderwetse manier van wassen verlaten en volledig gebruik gaan maken van de meest verfijnde was- en droogprogramma’s van onze machines die zorgvuldig de meest fijne stoffen kunnen wassen. 

Ontdek de wasmachines van AEG

Met een nieuwe wasmachine van AEG kan jij zelfs de meest delicate stoffen wassen. Wollen kleding zal niet krimpen en zelfs outdoor kleding kan je wassen zonder dat het zijn waterafstotende eigenschappen verliest. Dankzij de nieuwste technologie en wasprogramma's aangepast op de behoeftes van jouw kleding kan jij gerust al je kleding wassen in de wasmachines van AEG.