Voorkom ijs en condens in je koelkast
Heb een koelkast? Dan heb je er ongetwijfeld last van gehad. Ijsvorming in de koelkast, waardoor je kuipje boter niet meer uit valt te smeren. Of dikke druppels aan de achterwand, die langzaam maar zeker een plas beginnen te vormen op de onderste plank of in de groentela. Wij leggen je uit hoe dit komt en vertellen wat je er tegen kunt doen.
Hoe komt condens in de koelkast?
Water of condens in de koelkast kan op verschillende manieren ontstaan. Meestal ontstaat condens tegen de achterwand van de koelkast omdat de koelelementen zich aan de achterwand van de koelkast bevinden. De condens ontstaat doordat je regelmatig de koelkast open en dicht doet. Door deze temperatuurverschillen in de koelkast ontstaat condens.
Als je water in de koelkast heeft, dan heeft dat hoogstwaarschijnlijk te maken met een gebrekkige afvoer van de condens. Aan de achterwand je koelkast zitten kleine gaatjes voor het afvoeren van water. Als deze verstopt zitten, kan het water niet afgevoerd worden.
IJs in de koelkast, hoe ontstaat het?
Ijs in de koelkast is vrij normaal. Wanneer de lucht wordt gekoeld in de koelkast kunnen de koelelementen ervoor zorgen dat het vocht in de koelkast bevriest, de condens die je ook wel ziet in de koelkast vriest aan. Maar wanneer er heel veel ijs in de koelkast zit betekent dit meestal dat er iets defect is. Heb je een oude koelkast? Dan kan het zijn dat de deur niet meer goed sluit. Hierdoor wordt er continu condens bevroren op de achterwand, waardoor ijs begint te vormen. Het kan ook zijn dat de koelelementen of de thermostaat in de koelkast het niet goed meer doen. Als dit het geval is, kun je de koelkast het beste vervangen of laten repareren.
Wat kun je hier tegen doen?
Dat je zo nu en dan condensvorming hebt in de koelkast is helaas onvermijdelijk. Er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om het zoveel mogelijk te voorkomen. De condens wordt voornamelijk veroorzaakt door de verschillen in temperatuur in de koelkast, dus doe er goed aan om dit verschil zo klein mogelijk te houden. Zorg ervoor dat de koelkast op een koele plek staat zonder radiatoren of boilers en uit het directe zonlicht. Zorg er ook voor dat de luchtcirculatie optimaal is, zodat de condens uit de koelkast kan verdampen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de koelkast en de muur. Als je een inbouwkoelkast hebt, houdt dan een vrije ruimte van minimaal 100 mm aan.
Oorzaken en oplossingen bij water in de koelkast
Wanneer er water in de koelkast loopt ligt heeft dit te maken met condens in de koelkast. Zorg ervoor dat je producten niet tegen de achterkant van de koelkast staan en controleer of de waterafvoer verstopt zit. Als dit het geval is kan je de waterafvoer reinigen en kan het water weer weglopen.
Heb je nog steeds last van condens in de koelkast? Overweeg dan eens om een service afspraak te maken met een servicemonteur van AEG. Zij herkennen de meeste problemen en kunnen deze gemakkelijk oplossen, zodat je weer kan genieten van een optimaal functionerende koelkast of vriezer.