Saibling tartaar
Ingrediënten
- 4 st saibling
- olijfolie
- zout
Bereidingswijze
1. Maak de vis schoon en haal de filets van de vis.
2. Verwijder de huid en maak de vis vrij van graten.
3.Snijd er een mooie tartaar van en breng deze op smaak met een beetje olijfolie en zout.
Garnaaltjes
Ingrediënten
- 400 g Hollandse garnalen ongepeld
Bereidingswijze
1. Spoel de garnalen als ze wat zanderig zijn en dep ze vervolgens droog.
2. Frituur kort op 180°C.
3. Leg de garnalen onder de warmtelamp te drogen.
Cherrytomaatjes
Ingrediënten
- 24 kleine cherrytomaatjes
Bereidingswijze
1. Breng water aan de kook. Of gebruik de kokendwaterkraan.
2. Zet een bak ijswater klaar.
3. Zet een kruisje in het vel van de tomaat.
4. Plisseer de tomaat 10 seconden in het hete water en zet ze meteen in het ijswater.
5. Ontvel de tomaat.
6. Snijd de tomaten doormidden en haal het zaad er uit. Bewaar ook het zaad.
Tomaten uitek
Ingrediënten
- 1 kg tomaten
- 1 st sjalot
- 2 takjes basilicum
- 1 tak dragon
- 1 teen knoflook
- 5 st zwarte peperkorrel
- 2 dl rosé champagne
- 20 g jasmijnthee
- cayennepeper
- xantana (speciaal bindmiddel)
Bereidingswijze
1. Blend alle ingrediënten fijn in de blender (behalve de xantana).
2. Hang de massa op in een schone keukendoek.
3. Laat dit ‘uithangen’, bij voorkeur een hele dag.
4. Breng het sap op smaak.
5. Bind het iets af met xantana.
Crème van limoenblad
Ingrediënten
- 180 g limoenbladolie
- 45 g yoghurt
- 45 g eiwit
- 20 g sushi azijn
Bereidingswijze
1. Doe de yoghurt, eiwit en azijn in een maatbeker en meng met een staafmixer.
2. Voeg in een dun straaltje de olie toe.
3. Breng op smaak en bewaar in een spuitzak.
Radijs
- Ingrediënten
- 2 red meat radijsjes
Bereidingswijze
1. Snijd de radijs flinterdun op de mandolie.
2. Rol er een kegel van.
Zoetzuur marinade
Ingrediënten
- 200 g suiker
- 200 g water
- 200 g azijn
- 10 st zwarte peperkorrels
Bereidingswijze
1. Kook alle ingrediënten samen op en laat dit 10 minuten zachtjes trekken.
Koolrabi
Ingrediënten
- 6 mini koolrabi
- zoetzuur marinade
Bereidingswijze
1. Haal de stengel van de koolrabi.
2. Snijd ze flinterdun op de mandoline.
3. Als ze te groot zijn met de kleinste steker uitsteken.
4. Bewaar in de zoetzuur marinade.
Mosterdzaad
Ingrediënten
- 3 el mosterdzaad
- 1 dl appelsap
Bereidingswijze
1. Breng de appelsap aan de kook.
2. Voeg de mosterdzaad toe.
3. Zet in de koelkast tot gebruik.
Serveren
Maak met behulp van een steker de juiste hoeveelheid tartaar op het bord. Zet hierin de kegeltjes van de radijs. Plaats ook op en naast de tartaar stippen van de crème. Leg twee cherrytomaatjes op het gerecht en vul ze met mosterdzaad en een stipje crème. Zet in het kegeltje een bolletje tomatenzaad. Voeg ook de koolrabi toe aan het gerecht en maak het af met een lepel tomatenbouillon.
Enthousiast geworden en wil je meer culinaire hoogstandjes leren maken? Schrijf je dan in voor de kookworkshops van Librije’s Atelier!