Stressvrij genieten: het ultieme kerstmenu om voor te bereiden!

Geen zin om uren in de keuken te staan terwijl je gasten gezellig aan het tafelen zijn? Met dit menu geniet je volop van de feestdagen én van heerlijk eten. Van een frisse tartare, een romige risotto tot een zoet dessert, alles kan je op voorhand bereiden. Op de dag zelf hoef je alleen nog af te werken, en voilà: je feestmenu staat op tafel. Makkelijk, stressvrij én overheerlijk. Benieuwd naar het recept van ChicksLoveFood? Lees snel verder!

Ingrediënten

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

Gestoomde bietentartaar met geitenkaas

  • 600 g rode biet
  • 200 g zachte geitenkaas
  • 1 sjalotje
  • 2 handen rucola
  • 1 flinke hand walnoten
  • balsamicocrème  

Geroosterde pompoenrisotto uit de stoomoven

  • 400 g pompoenblokjes (vers of uit de vriezer)
  • 300 g risottorijst
  • 8 blaadjes salie
  • 50 g gedroogde cranberry’s
  • 2 el ras el hanout
  • 100 g Parmezaanse kaas (geraspt)  

Speculoos-cheesecakejes met kersen  

  • 125 g speculooskoekjes
  • 50 g roomboter
  • 200 g roomkaas
  • 70 g suiker
  • 80 g speculoospasta
  • 200 g kersen (uit pot of blik)  

Gestoomde bietentartaar met geitenkaas

Één of twee dagen van tevoren:

1. Schrob de bieten goed schoon om vuil en aarde te verwijderen, maar laat de schil zitten.

2. Leg de bieten in een stoomovenschaal en schuif de oven in. Zet de stoomoven op een temperatuur van 99°C, volledig stoom. Natuurlijk kun je de bietjes ook koken, of poffen in de oven, maar door ze te stomen blijven vitamines en smaak extra goed behouden!

3. Stoom de bieten 40 minuten en prik erin met een vork. Lekker zacht? Dan zijn ze klaar! Zo niet, dan stoom je nog 10 tot 15 minuten door.

4. Rooster de walnoten ondertussen een paar minuten in een droge koekenpan, zonder olie dus.

5. Schil het sjalotje en snipper deze zo fijn mogelijk.

6. Laat de bieten na het stomen 30 minuten afkoelen, en verwijder dan de schil. Snijd de bieten in piepkleine blokjes.

7. Meng de bietenblokjes in een kom met de versnipperde ui, de helft van de walnoten, een scheut extra vierge olijfolie en een snuf peper en zout.

8. Verkruimel driekwart van de geitenkaas erboven en roer door.

9. Deze bietentartaar kun je afgedekt prima een nacht in de koelkast bewaren!

Net voor het opdienen: Net voor het serveren maak je met een kookring mooie bietentartaartjes en maak je ze af met een pluk rucola, de overgebleven walnoten en geitenkaas en een drizzle balsamicocrème.

Geroosterde pompoenrisotto uit de stoomoven

Één of twee dagen van tevoren:

1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg de pompoenblokjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de pompoen met 1 eetlepel ras el hanout, peper, zout en besprenkel met een beetje olie. Rooster de pompoen 30 minuten in de oven tot de blokjes goudbruin en zacht zijn.

2. Frituur ook alvast de salie! Trek de blaadjes van de takjes, verhit een flinke scheut olie in een pan en frituur de salieblaadjes een paar seconden tot ze knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

3. Zowel de pompoen als de gefrituurde salie bewaar je in een luchtdichte doos.

Een half uur voor het opdienen:

1. Op de dag zelf maak je de risotto. Doe de risotto in een ovenschaal met 750 ml heet water, 1 el ras el hanout en een flinke snuf peper en zout en de helft van de Parmezaanse kaas. Roer door en zet in de stoomoven op volledig stoom, 99 graden voor 20 minuten. Roer tussendoor een keertje door!

2. Na 20 minuten voeg je de cranberry’s en pompoenblokjes toe, roer weer even door en stoom nog 5 minuten.

3. Serveer de risotto op borden en garneer met de overige geraspte Parmezaanse kaas en de gefrituurde salie.

Speculoos-cheesecakejes met kersen

Één of twee dagen van tevoren:

1. Verkruimel de speculooskoekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een zak en plet met een deegroller.

2. Smelt de roomboter in een pannetje en meng dit met de speculooskruimels. Verdeel het mengsel over de bodems van 4 à 5 muffinvormpjes of kleine taartvormpjes en druk goed aan. Zet in de koelkast om 30 minuten op te stijven.

3. Terwijl je bodempjes opstijven, klop je ondertussen de roomkaas samen met 50 gram suiker en de speculoospasta tot een romig mengsel.

4. Haal de bodempjes uit de koelkast en verdeel het roomkaasmengsel over de speculoosbodems. Strijk de bovenkant glad en zet de cheesecakejes minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven. Je kunt deze gerust een dag of twee laten staan.

5. Maak ondertussen de kersencompote door de kersen in een steelpannetje zachtjes te verwarmen samen met de overgebleven suiker. Laat ze enkele minuten pruttelen totdat er een dikke compote ontstaat. Laat even afkoelen.

6. Je kunt de afgekookte compote in een luchtdichte doos in de koelkast bewaren.

Net voor het opdienen: Haal de cheesecakejes uit de koelkast en serveer met een flinke lepel kersencompote bovenop. Maak af met nog wat koekkruimels.