Boeuf bourguignon vegetarisch

Klassiek vleesgerecht zonder vlees!

De boeuf bour in een vegetarisch jasje

Boeuf bour, voluit boeuf bourguignon, is een Frans stoofgerecht. In de volksmond wordt boeuf bourguignon ook wel boeuf bourgonon genoemd en zoals de naam impliceert, is dit gerecht afkomstig uit de Franse Bourgogne streek. De Fransen maken hun classique boeuf bourgi het liefste met rundernek en rode wijn en serveren dit vaak als warme winterse maaltijd. Tegenwoordig wordt de boeuf bour echter steeds vaker op verschillende manieren gemaakt en is hij zelfs in een vegetarisch jasje gegoten. Wij serveren je hier dan ook de vegetarische boeuf bourguignon. Doordat kastanje champignons een soortgelijke structuur als vlees hebben, fungeren deze groenten als vleesvervangers in dit vegetarische gerecht. Hierdoor mis je het ‘echte vlees’ uit de boeuf bour niet!

Lees meer

Ingrediënten 

Voor 3 porties vega boeuf bourgi

- 2 uien

- 2 teentjes knoflook

- 1 winterpeen

- 1 prei

- 2 stengels bleekselderij

- 250 g kastanjechampignons

- 1 el tomatenpuree

- 1 laurierblad

- 2 takjes tijm

- 100 ml rode wijn

- 250 ml groentebouillon

- 1 klein blikje linzen

Bereiding 

Hoe bereid je de vega boeuf bourguignon?

Pel de ui en de knoflook. Snijd de uien in halve ringen, hak de knoflook fijn, snijd de winterpeen, de prei en de bleekselderij in plakjes en de kastanjechampignons in partjes. Dit wordt de basis van je vegetarische boeuf bour.


Zet de AEG inductieplaat op stand 4, verhit een scheut olie in een braadpan en bak hierin de uien, de winterpeen, de prei, de knoflook en de champignons 3 minuten.

Rits de tijm van de takjes af.

Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten door. Blus af met de wijn en laat 3 minuten verdampen. Voeg dan de laurier en de tijm toe.

Voeg de groentebouillon toe, roer goed door en laat zo’n 15 minuten door pruttelen. Voeg tot slot de linzen toe en laat nog 5 minuten doorkoken. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: serveer de boeuf bour met een lekkere zelfgemaakte aardappelgratin!

Meer inspiratie?

Smaakt de boeuf bour naar meer of ben je op zoek naar meer vegetarische gerechten? Kijk dan eens verder binnen onze recepten pagina. Hier vind je naast het heerlijke recept voor een vega boeuf bourgi ook een recept voor een lekkere bietenburger of smaakvolle bloemkoolsteak. Perfect als je op zoek bent naar geschikte vleesvervangers!

Tip: bewaar dit vega boeuf bour recept op Pinterest!

  • Gazpacho met gestoomde tijgergarnalen

    Deze koude Spaanse soep is perfect.

  • Chocoladeroulade

    Een rijke, stevige pudding die zelfs op de meest verfijnde feestjes indruk zal maken.

  • Uiensoep sous-vide bereid

    Een nieuwe variant op deze tijdloze klassieker. Zo rijk en vol smaakte uiensoep nog nooit!