Groenten grillen doe je in de oven of met een grillpan. Wij kiezen er hiervoor om de groente te grillen met behulp van een grillpan op de AEG Totalflex kookplaat. Door het grillen van de groenten krijgen de groenten een heerlijke grilsmaak. Wrijf de groenten in met wat knoflook voor wat extra smaak. Je kunt met de gegrilde groenten een salade maken of ze als bijgerecht gebruiken. Eet smakelijk!
Ingrediënten voor 4 personen:
AUBERGINE
- 2 aubergines
- 4 kleine kropjes sla
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 5 takjes lente-ui
- 5 takjes bladpeterselie
- 50 g gepofte maïs
RODE PESTO
- 250 g zongedroogde tomaten
- 5 takjes verse oregano
- 100g feta (waarvan 20g feta voor afwerking)
- 100 g amandelen
- chilipeper (als je van pittig houdt)
SPRUITJES MET POMPOEN
- 12 spruitjes
- 1 butternut (pompoen)
- 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 20 g boter
- 2 eetlepels komijn
- 2 eetlepels za'tar
- 3 dl kippenbouillon
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 2 eetlepels pompoenpitten
- 2 eetlepels zonnebloempitten
BLOEMKOOL, BROCCOLI EN WORTELEN
- bloemkool
- broccoli
- 3 wortelen met blad
- 1 eetlepel arachideolie
- 1 bosje koriander (enkele takjes afwerking)
- 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes
- 2 eetlepels hoisinsaus
VOORBEREIDENDE WERKZAAMHEDEN
AUBERGINE
- Verwarm de grill goed voor
- Snij de aubergine in de lengte in (niet door de schil)
- Wrijf de aubergine in met de geperste knoflook en grof zout
- Grill de aubergine aan de vleeskant en gril 6 minuten
- Draai het om en laat het 15 minuten koken
- Leg nu de half gesneden salades op de grillpan en werk af met grof zout
PESTO
- Mix alle ingrediënten tot een mooie rode pasta
SPRUITJES MET POMPOEN
- Schil de pompoen en snij in ronde plakken van 1,5 cm cm
- Was de spruitjes en laat ze heel
- Voeg de fijngehakte teentjes knoflook, komijn en za'tar toe en werk af met peper en zout
- Mix deze in een kom
- Smelt de boter in een pan en bak hierin de gekruide pompoen en spruitjes tot ze mooi zijn
- Giet de bouillon erover en laat koken (niet meer roeren)
- Tip: Gebruik hiervoor een pan met antiaanbaklaag
- Rooster de zaden zonder vet tot ze verkleuren
BLOEMKOOL, BROCCOLI EN WORTELEN
- Was de bloemkool en broccoli en snijd ze in roosjes
- Schil de wortelen en laat er een stukje blad op zitten en snijd ze in 4 stukken
- Kook de bloemkool, broccoli en wortel 5 minuten en giet af
- Verwarm de pan voor met arachideolie en kleur de groenten
- Meng de hoisinsaus, koriander en sesamzaadjes erdoor en werk af met peper en zout
GARNERING
AUBERGINE
- Werk af met fijngehakte bladpeterselie, bosui en gepofte mais
PESTO
- Maak de pesto af met verkruimelde feta
SPRUITJES MET POMPOEN
- Werk af met de gekleurde zaden
BLOEMKOOL, BROCCOLI EN WORTELEN
- Werk af met enkele blaadjes koriander