Handige baktips voor de stoomoven

Iedereen die gek is op bakken maakt het een keertje mee. Uw brioche is ingezakt, het deeg is te rauw of de bodem van uw taart is nog niet gaar terwijl de bovenkant van de taart al zwartgeblakerd is. De stoomovens van AEG kunnen een hoop van deze problemen omzeilen. Door het toevoegen van stoom. Door stoom toe te voegen kan het deeg van het gebak beter rijzen en krijgt u een heerlijke krokante korst. Maar zelfs met stoom kan het wel eens misgaan. Daarom heeft AEG een aantal handige baktips voor u op een rij gezet. Met deze baktips bij de hand kunt u ervoor zorgen dat mislukkingen niet meer voorkomen.

De voordelen van een oven van AEG

DE BAKTIPS VAN AEG

Mijn cake is klaar, maar de onderkant is niet mooi bruin.

Onze baktip: Als de onderkant van uw cake niet goed gebruind is tijdens het bakken, dan heeft u waarschijnlijk de cake te hoog in de oven geplaatst. Plaats de cake in het vervolg één niveau lager voor een betere bruining van de onderkant.

Kerntemperatuur meten in de oven

Mijn cake is heerlijk, maar hartstikke droog

Als u een droge cake heeft kan dat aan twee dingen liggen. U heeft de cake te lang gebakken of u heeft de cake op een te hoge temperatuur gebakken. Onze baktips:

  • Stel de baktemperatuur de volgende keer lager in. Of bak de cake de volgende keer iets korter.

Mijn taart wordt niet gelijkmatig bruin

Als een taart niet gelijkmatig bruin wordt, kan dat aan verschillende dingen liggen. Of  de baktemperatuur is te hoog en de baktijd te kort. Onze baktips:

  • Stel de volgende keer een lagere baktemperatuur in en geef de taart meer baktijd, zodat deze gelijkmatig kan garen.
  • Zorg ervoor dat het deeg van uw taart overal gelijkmatig verdeeld is. Dikkere stukken of klonten hebben meer tijd nodig om te garen. Als u een langere baktijd aanhoudt, kunnen deze plekken wel gaar worden, maar het kan zijn dat de taart op andere plekken te lang gebakken wordt. Het is dus erg belangrijk dat het deeg van de taart gelijkmatig verdeeld wordt.

Mijn taart is klonterig en is ingezakt

Onze baktips:

  • Als uw taart is ingezakt, dan heeft u hem waarschijnlijk te lang op hoge temperatuur in de oven laten bakken. Hij wordt dan aan de buitenkant bruin, maar is binnenin nog niet gaar. Dit is vaak de reden waarom een taart inzakt. Stel de temperatuur wat lager in, zodat de taart geleidelijk aan kan garen, zowel van binnen als van buiten.
  • Als u een taart op een te lage temperatuur bakt zal de taart niet voldoende kunnen garen, dan hoeft u alleen de baktemperatuur te verhogen. Een taart of cake moet vaak wel een uur in de oven. Vergeet niet dat u de baktijden niet kunt verkorten met een hogere temperatuur.
  • Het kan ook zijn dat er teveel vloeistof zoals melk of water in uw beslag zit. Gebruik in het vervolg minder vocht, zodat u een goed deegmengsel krijgt dat niet te nat is. Let ook op de kneedtijden, zeker als u een keukenmachine gebruikt.

Instellingen voor bakken in de oven

Het is belangrijk om te beseffen dat de ene oven, de andere niet is. Houd daar rekening mee wanneer u een recept volgt. U kent uw oven zelf het beste en wanneer nodig kunt u rekening houden met de oveninstellingen bij het recept. Voor verschillende taarten, gebak en koekjes hebben wij de juiste instellingen voor u op een rij gezet in de onderstaande tabellen. Gebruik deze instellingen om te genieten van heerlijke creaties in uw eigen keuken.

Baktips: bakken in een bakblik

 

Gerecht

Functie

Temperatuur (℃)

Tijd (min)

Roosterhoogte

Tulband/Brioche

Multi hetelucht

150 - 160

50 - 70

1

Vruchtencake

Multi hetelucht

140 - 160

70 - 90

1

Zachte, vetvrije cake

Boven/onderwarmte

140 - 150

35 - 50

2

Zandtaartdeeg

Multi hetelucht

150 - 160

60 - 90

2

Roerdeeg

Multi hetelucht

150 - 170

20 - 25

2

Appeltaart (Ø20 cm)

Boven/onderwarmte

180

70 - 90

1

Kwarktaart

Boven/onderwarmte

170 - 190

60 - 90

1

Baktips: gebak in de oven

 

Gerecht

Functie

Temperatuur (℃)

Tijd (min)

Roosterhoogte

Vlechtbrood

Boven/onderwarmte

170 - 190

30 - 40

3

Kerststol/Paasstol

Boven/onderwarmte

160 - 180

50 - 70

2

Brood (roggebrood) fase 1

Boven/onderwarmte

230

20

1

Brood (roggebrood) fase 2

Boven/onderwarmte

160 - 180

30 - 60

1

Roomsoezen/Eclairs

Boven/onderwarmte

190 - 210

20 - 35

3

Biscuitrol

Boven/onderwarmte

180 - 200

10 - 20

3

Kruimeltaart

Multi hetelucht

150 - 160

20 - 40

3

Boter- en suikerkoek

Boven/onderwarmte

190 - 210

20 - 30

3

Vruchtentaart

Multi hetelucht

150 - 170

30 - 55

3

Taart met kruimeldeeg

Multi hetelucht

160 - 170

40 - 80

3

Plaatkoek met room/kwark

Boven/onderwarmte

160 - 180

40 - 80

3

 

Baktips: koekjes uit de oven

 

Gerecht

Functie

Temperatuur (℃)

Tijd (min)

Roosterhoogte

Zandkoekjes

Multi hetelucht

150 - 160

15 - 25

3

koekjes met zanddeeg

Boven/onderwarmte

140

20 - 35

3

Koekjes met roerdeeg

Multi hetelucht

150 - 160

15 - 20

3

Schuimgebak

Multi hetelucht

80 - 100

120 - 150

3

Bitterkoekjes

Multi hetelucht

100 - 120

30 - 50

3

Koekjes van gistdeeg

Multi hetelucht

150 - 160

20 - 40

3

Kleine bladerdeeg koekjes

Multi hetelucht

170 - 180

20 - 30

3

Broodjes

Boven/onderwarmte

190 - 210

10 - 25

3

Kleine cakes (20 per plaat)

Boven/onderwarmte

170

20 - 30

3