Handige baktips voor de stoomoven
Iedereen die gek is op bakken maakt het een keertje mee. Uw brioche is ingezakt, het deeg is te rauw of de bodem van uw taart is nog niet gaar terwijl de bovenkant van de taart al zwartgeblakerd is. De stoomovens van AEG kunnen een hoop van deze problemen omzeilen. Door het toevoegen van stoom. Door stoom toe te voegen kan het deeg van het gebak beter rijzen en krijgt u een heerlijke krokante korst. Maar zelfs met stoom kan het wel eens misgaan. Daarom heeft AEG een aantal handige baktips voor u op een rij gezet. Met deze baktips bij de hand kunt u ervoor zorgen dat mislukkingen niet meer voorkomen.
DE BAKTIPS VAN AEG
Mijn cake is klaar, maar de onderkant is niet mooi bruin.
Onze baktip: Als de onderkant van uw cake niet goed gebruind is tijdens het bakken, dan heeft u waarschijnlijk de cake te hoog in de oven geplaatst. Plaats de cake in het vervolg één niveau lager voor een betere bruining van de onderkant.
Mijn cake is heerlijk, maar hartstikke droog
Als u een droge cake heeft kan dat aan twee dingen liggen. U heeft de cake te lang gebakken of u heeft de cake op een te hoge temperatuur gebakken. Onze baktips:
- Stel de baktemperatuur de volgende keer lager in. Of bak de cake de volgende keer iets korter.
Mijn taart wordt niet gelijkmatig bruin
Als een taart niet gelijkmatig bruin wordt, kan dat aan verschillende dingen liggen. Of de baktemperatuur is te hoog en de baktijd te kort. Onze baktips:
- Stel de volgende keer een lagere baktemperatuur in en geef de taart meer baktijd, zodat deze gelijkmatig kan garen.
- Zorg ervoor dat het deeg van uw taart overal gelijkmatig verdeeld is. Dikkere stukken of klonten hebben meer tijd nodig om te garen. Als u een langere baktijd aanhoudt, kunnen deze plekken wel gaar worden, maar het kan zijn dat de taart op andere plekken te lang gebakken wordt. Het is dus erg belangrijk dat het deeg van de taart gelijkmatig verdeeld wordt.
Mijn taart is klonterig en is ingezakt
Onze baktips:
- Als uw taart is ingezakt, dan heeft u hem waarschijnlijk te lang op hoge temperatuur in de oven laten bakken. Hij wordt dan aan de buitenkant bruin, maar is binnenin nog niet gaar. Dit is vaak de reden waarom een taart inzakt. Stel de temperatuur wat lager in, zodat de taart geleidelijk aan kan garen, zowel van binnen als van buiten.
- Als u een taart op een te lage temperatuur bakt zal de taart niet voldoende kunnen garen, dan hoeft u alleen de baktemperatuur te verhogen. Een taart of cake moet vaak wel een uur in de oven. Vergeet niet dat u de baktijden niet kunt verkorten met een hogere temperatuur.
- Het kan ook zijn dat er teveel vloeistof zoals melk of water in uw beslag zit. Gebruik in het vervolg minder vocht, zodat u een goed deegmengsel krijgt dat niet te nat is. Let ook op de kneedtijden, zeker als u een keukenmachine gebruikt.
Instellingen voor bakken in de oven
Het is belangrijk om te beseffen dat de ene oven, de andere niet is. Houd daar rekening mee wanneer u een recept volgt. U kent uw oven zelf het beste en wanneer nodig kunt u rekening houden met de oveninstellingen bij het recept. Voor verschillende taarten, gebak en koekjes hebben wij de juiste instellingen voor u op een rij gezet in de onderstaande tabellen. Gebruik deze instellingen om te genieten van heerlijke creaties in uw eigen keuken.
Baktips: bakken in een bakblik
Gerecht |
Functie |
Temperatuur (℃) |
Tijd (min) |
Roosterhoogte |
Tulband/Brioche |
Multi hetelucht |
150 - 160 |
50 - 70 |
1 |
Vruchtencake |
Multi hetelucht |
140 - 160 |
70 - 90 |
1 |
Zachte, vetvrije cake |
Boven/onderwarmte |
140 - 150 |
35 - 50 |
2 |
Zandtaartdeeg |
Multi hetelucht |
150 - 160 |
60 - 90 |
2 |
Roerdeeg |
Multi hetelucht |
150 - 170 |
20 - 25 |
2 |
Appeltaart (Ø20 cm) |
Boven/onderwarmte |
180 |
70 - 90 |
1 |
Kwarktaart |
Boven/onderwarmte |
170 - 190 |
60 - 90 |
1 |
Baktips: gebak in de oven
Gerecht |
Functie |
Temperatuur (℃) |
Tijd (min) |
Roosterhoogte |
Vlechtbrood |
Boven/onderwarmte |
170 - 190 |
30 - 40 |
3 |
Kerststol/Paasstol |
Boven/onderwarmte |
160 - 180 |
50 - 70 |
2 |
Brood (roggebrood) fase 1 |
Boven/onderwarmte |
230 |
20 |
1 |
Brood (roggebrood) fase 2 |
Boven/onderwarmte |
160 - 180 |
30 - 60 |
1 |
Roomsoezen/Eclairs |
Boven/onderwarmte |
190 - 210 |
20 - 35 |
3 |
Biscuitrol |
Boven/onderwarmte |
180 - 200 |
10 - 20 |
3 |
Kruimeltaart |
Multi hetelucht |
150 - 160 |
20 - 40 |
3 |
Boter- en suikerkoek |
Boven/onderwarmte |
190 - 210 |
20 - 30 |
3 |
Vruchtentaart |
Multi hetelucht |
150 - 170 |
30 - 55 |
3 |
Taart met kruimeldeeg |
Multi hetelucht |
160 - 170 |
40 - 80 |
3 |
Plaatkoek met room/kwark |
Boven/onderwarmte |
160 - 180 |
40 - 80 |
3
|
Baktips: koekjes uit de oven
Gerecht |
Functie |
Temperatuur (℃) |
Tijd (min) |
Roosterhoogte |
Zandkoekjes |
Multi hetelucht |
150 - 160 |
15 - 25 |
3 |
koekjes met zanddeeg |
Boven/onderwarmte |
140 |
20 - 35 |
3 |
Koekjes met roerdeeg |
Multi hetelucht |
150 - 160 |
15 - 20 |
3 |
Schuimgebak |
Multi hetelucht |
80 - 100 |
120 - 150 |
3 |
Bitterkoekjes |
Multi hetelucht |
100 - 120 |
30 - 50 |
3 |
Koekjes van gistdeeg |
Multi hetelucht |
150 - 160 |
20 - 40 |
3 |
Kleine bladerdeeg koekjes |
Multi hetelucht |
170 - 180 |
20 - 30 |
3 |
Broodjes |
Boven/onderwarmte |
190 - 210 |
10 - 25 |
3 |
Kleine cakes (20 per plaat) |
Boven/onderwarmte |
170 |
20 - 30 |
3
|