Hoe stoom je groenten in een stoomoven?

De beste manier om meer smaak en voedingstoffen aan je gerechten mee te geven, is door te stomen. Door stoom blijft niet alleen de smaak behouden, maar ook alle vitamines en mineralen. Als je wilt weten hoe je groente stoomt, dan kan je de stoomtijden tabel terugvinden in de handleiding van jouw stoomoven. Maar wij zetten de belangrijkste groenten nog even op een rij met de juiste instellingen voor de meest optimale bereiding. De temperatuur en stoomtijden zijn grotendeels afhankelijk van de grootte of de dikte van het gerecht dat je wilt bereiden. Volg de instructies op de stoomtijden tabel op om je producten goed te bereiden, maar probeer ook gerust je eigen instellingen om gerechten naar eigen smaak te bereiden.

Stoomtijden tabel 1 - Hoe stoom je groenten?

Gerecht Temperatuur (℃) Tijd (minuten) Roosterhoogte
Artisjokken 99 50 - 60 2
Aubergines 99 15 - 25 2
Bloemkool (heel) 99 35 - 45 2
Bloemkool (roosjes) 99 25 - 35 2
Broccoli (heel) 99 30 - 40 2
Broccoli (roosjes) 99 13 - 15 2
champignons (plakjes) 99 15 - 20 2
Erwten 99 20 - 30 2
Venkel 99 25 - 35 2
Wortels 99 25 - 35 2
Koolrabi (reepjes) 99 25 - 35 2
Paprika (reepjes) 99 15 - 20 2
Prei (ringen) 99 20 -30 2
Sperziebonen 99 35 - 45 2
Veldsla (losse bladeren) 99 20 -25 2

Stoomtijden tabel 2: Hoe stoom je groenten?

Gerecht Temperatuur (℃) Tijd (minuten) Roosterhoogte
Selderij (blokjes) 99 20 - 30 2
Asperges (groene) 99 15 - 15 2
Asperges (witte) 99 25 - 35 2
Spinazie (vers) 99 15 - 20 2
tomaten (gepeld) 99 10 2
Witte bonen 99 25 - 35 2
Savooiekool 99 20 - 25 2
Courgette (plakjes) 99 15 - 25 2
Bonen (geblancheerd) 99 20 - 25 2
Groente (geblancheerd) 99 15 2
Gedroogde bonen 99 55 - 65 2
Peultjes 99 20 - 30 2
Kool (wit of rood) 99 40 - 45 2
Pompoen (blokjes) 99 15 - 25 2
Zuurkool 99 60 - 90 2
Zoete aardappels 99 20 - 30 2
Tomaten 99 15 - 25 2
Maïskolf 99 30 - 40 2

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie over stoomtijden en bereidingswijzes in de stoomoven in de handleiding. Als je geen handleiding meer hebt, dan kan je deze handleiding vinden met de productcode.

Kerntemperaturen voor vlees, wild & gevolgelte

 

Gerecht

Temperatuur (℃)

Tijd (minuten)

Roosterhoogte

Artisjokken

99

50 - 60

2

Aubergines

99

15 - 25

2

Bloemkool (heel)

99

35 - 45

2

Bloemkool (roosjes)

99

25 - 35

2

Broccoli (heel)

99

30 - 40

2

Broccoli (roosjes)

99

13 - 15

2

champignons (plakjes)

99

15 - 20

2

Erwten

99

20 - 30

2

Venkel

99

25 - 35

2

Wortels

99

25 - 35

2

Koolrabi (reepjes)

99

25 - 35

2

Paprika (reepjes)

99

15 - 20

2

Prei (ringen)

99

20 -30

2

Sperziebonen

99

35 - 45

2

Veldsla (losse bladeren)

99

20 -25

2