Altijd de juiste kerntemperatuur met een stoomoven
De ovens van AEG beschikken over een voedingssensor, oftewel een kernthermometer. Met deze thermometer kan jij je gerechten precies bereiden zoals jij het wilt, rare, medium of well done. De meeste ovens van AEG beschikken over SenseCook. Met de SenseCook kernthermometer hoef jij de kerntemperatuur zelf niet aan te geven, want deze ovens zoeken automatisch de juiste kerntemperatuur bij het stuk vlees of vis wat jij wilt bereiden. Zodra de kernthermometer de ingestelde temperatuur bereikt, wordt de oven vanzelf uitgeschakeld. In dit artikel gaan wij in op de de werking van de voedingssensor en wij vertellen je welke kerntemperaturen je nodig hebt voor een stuk vlees naar jouw smaak.
Hoe gebruik je de voedingssensor?
Steek de kernthermometer in het vlees zodat het uiteinde in het midden zit van het te bereiden stuk vlees of vis en sluit de stekker van de voedingssensor aan op de voorkant van de oven. Wanneer je een gerecht wilt bereiden met behulp van de voedingssensor, dien je twee temperaturen in te stellen, namelijk de temperatuur van de oven en de gewenste kerntemperatuur. Afhankelijk van hoe je het gerecht wilt bereiden (rare, medium, well done) kan jij de kerntemperatuur wijzigen.
Zodra de benodigde kerntemperatuur bereikt is, geeft de oven een signaal en schakelt deze zichzelf automatisch uit. Je kan de voedingssensor nu afsluiten en uit je gerecht halen. De voedingssensor kan erg heet zijn, dus haal hem er voorzichtig uit om verbranding te voorkomen. Nadien is je gerecht klaar om te serveren. Wil jij weten welke kerntemperatuur je moet instellen voor jouw stuk vlees, vis of kip? Kijk dan in onze kerntemperatuur tabel hieronder en kies hoe je jouw gerecht wilt bereiden.
Kerntemperaturen voor vlees, wild & gevogelte
kerntemperaturen vlees tabel |
|||
Soort vlees |
Kerntemperatuur van gerecht (in ℃) |
||
Rare |
Medium |
Well done |
|
Rundvlees |
|||
Biefstuk |
45 |
60 |
70 |
Ossenhaas |
45 |
60 |
70 |
Gehaktbrood |
80 |
83 |
86 |
Varkensvlees |
|||
Ham, braadstuk |
80 |
84 |
88 |
Schenkel, varkensrug |
75 |
78 |
82 |
Kalfsvlees |
|||
Geroosterd kalfsvlees |
75 |
80 |
85 |
Kalfsschenkel |
85 |
88 |
90 |
Schapenvlees/Lamsvlees |
|||
Schapenbout |
80 |
85 |
88 |
schapenrug |
75 |
80 |
85 |
Lamsbout, Geroosterd lam |
65 |
70 |
75 |
Wild |
|||
Hazenrug/Hertenrug |
65 |
70 |
75 |
Hazenbout/Haas |
70 |
75 |
80 |
Gevogelte |
|||
Hele Kip ( ook half of filet) |
80 |
83 |
86 |
Eend/Kalkoen (heel/half) |
75 |
80 |
85 |
Eend (filet) |
60 |
65 |
70 |
Kerntemperaturen voor vis & ovenschotels
Jij zal er misschien niet direct bij stilstaan, maar een goede kerntemperatuur is bij vis en ovenschotels net zo belangrijk als bij vlees. Een lekker stukje vis, moet niet droog zijn of uit elkaar vallen zodra je het mes erin zet. Hetzelfde geldt voor ovenschotels, wanneer de groentes te gaar zijn of juist te rauw dan komt je gerecht niet zo goed uit de verf. Met behulp van de Sensecook kernthermometer kan je ook vis en ovenschotels precies zo bereiden zoals jij het hebben wil. Bekijk hieronder de kerntemperatuur tabel voor vis en ovenschotels.
kerntemperatuur tabel: vis & ovenschotels
Kerntemperatuur tabel: Vis & Ovenschotels |
|||
Gerecht |
Rare |
Medium |
Well done |
Vis |
|||
Zalm |
60 |
64 |
68 |
Forel |
60 |
64 |
68 |
Snoekbaars |
60 |
64 |
68 |
Ovenschotel (voorgekookt) |
|||
Broccoli, Venkel, Courgette |
85 |
88 |
91 |
Ovenschotel - Hartig |
|||
Cannelloni, Lasagne, Pasta |
85 |
88 |
91 |
Ovenschotel - Zoet |
|||
Witbrood (met/zonder fruit) |
80 |
85 |
90 |
Rijstepap (met/zonder fruit) |
80 |
85 |
90 |
Zoete noedels |
80 |
85 |
90 |