Vlees en vis stomen

Vlees stomen

In  een stoomoven kan je heerlijke stukken vlees en gevogelte bereiden. Een verschil ten opzichte van een conventionele oven of braadpan is dat jouw stukje vlees niet dezelfde kleur heeft als anders. Om dat te bereiken kan je het vlees of gevogelte nog even kort in de pan of met een brander aanschroeien. Door vlees te stomen behoudt het zijn smaak en voedingsstoffen en dankzij de stoom blijft het vlees ook heerlijk sappig en mals. Maar welke instellingen heb je daarvoor nodig? In de tabel hieronder kan je zien welke instellingen nodig zijn om je gerecht te bereiden. Deze tabel staat ook in de handleiding van je oven, mocht je die kwijt zijn dan kan je de handleiding opzoeken met de productcode

Stoomtijden tabel voor het stomen van vlees

Gerecht

Temperatuur (℃) Tijd (minuten) Roosterhoogte
Gekookte ham (1 kg) 99 55 -65 2
Gepocheerde kippenborst 90 25 - 35 2
Kip, gepocheerd 99 60 - 70 2
 
1.000 - 1.200 gram
Kalfs- varkensvlees zonder bot 90 80 - 90 2
 
800 - 1.000 gram
Casselerrib, gepocheerd 90 70 - 90 2
Tafelspitz 99 110 - 120 2
 
(gekookt rundvlees)
Chipolataworstjes 80 15 - 20 2
Weense worstjes 80 20 - 30 2
 
(witte worst)
Vis stomen

Vis Stomen

Hieronder staat een stoomtijden tabel voor vis stomen. Net als bij vlees stomen is het behoud van smaak en voedingsstoffen een van de voornaamste voordelen van het stomen van vis. Bekijk welke instellingen je moet gebruiken om een vis te stomen.

Stoomtijden tabel voor het stomen van vis

Gerecht

Temperatuur (℃) Tijd (minuten) Roosterhoogte
Forel (ca. 250 gram) 85 20 - 30 2
Garnalen (vers) 85 20 - 25 2
Garnalen (bevroren) 85 30 - 40 2
Zalmfilet 85 40 - 45 2
Zalmforel (ca. 1.000 gram) 85 20 - 30 2
Mosselen 99 20 - 30 2
Platvisfilet 80 15 2

Met deze stoomtijden heb je een idee van de juiste instellingen om vlees of vis te stomen. Meer informatie kan je terugvinden in de handleiding van jouw stoomoven. Kijk ook eens op onze receptenpagina voor heerlijke stoomrecepten en sous vide bereidingen. Handleiding kwijt? Download je handleiding met de productcode.